Οι καλύτερες χώρες για τις εργαζόμενες γυναίκες [infographic]

Infotainment

6/3/2019

Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η PwC κυκλοφόρησε την ετήσια κατάταξή της για την εκπροσώπηση και την ευημερία των γυναικών στον χώρο εργασίας σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), που δημοσιεύει το Forbes. Ο δείκτης "Γυναίκες στη δουλειά" 2019 μέτρησε την οικονομική εξάρτηση των γυναικών μέσω διαφόρων μέτρων όπως η ισότητα των αμοιβών, η δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών σε ευκαιρίες απασχόλησης και η ασφάλεια της εργασίας το 2017. Η Ισλανδία ονομάστηκε η πιο ανεπτυγμένη χώρα για εργαζόμενες γυναίκες με δείκτη 79,1. Η Σουηδία έρχεται δεύτερη με 76,1, ενώ η Νέα Ζηλανδία βρέθηκε τρίτη με 73,6.

Οι σκανδιναβικές χώρες έλαβαν πέντε από τις 10 κορυφαίες θέσεις, ενώ οι μεγαλύτερες αγγλόφωνες οικονομίες στον κόσμο χρειάζονται κι άλλη προσπάθεια να κάνουν. Ο Καναδάς ήρθε στην 11η θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 13η θέση. Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατάφεραν μόνο να φτάσουν στο 61,1, καταλαμβάνοντας την 23η θέση. Το Λουξεμβούργο και η Πολωνία έχουν κάνει τις πιο αισθητές βελτιώσεις στον δείκτη από το 2000, ενώ η Πορτογαλία και η Αυστρία έχουν χάσει τις περισσότερες θέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. H Ελλάδα παραμένει στην 31η θέση.

Η PwC δήλωσε ότι η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης σε όλα τα έθνη του ΟΟΣΑ θα είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές ανταμοιβές. Για παράδειγμα, εάν οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα για να φτάσουν τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών στη Σουηδία, η οικονομία της θα ενισχυθεί κατά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ μιμηθούν τη Σουηδία, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερη από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: